måndag 17 januari 2011

HÅLLBART MODE DEL 5 - FRÅN RÅVARA TILL EN VIT TRÅD

Från råvara till tyg sker i flera steg. Råvaran skickas från den som tagit fram råvaran vilket är t.ex. en fårfarmare som tar fram ullen till nästa steg som är att göra fiber av vilken man sedan spinner till en tråd.

Det är ganska vanligt att råvaran skickas ganska långt för att bearbetas i nästa steg och miljön är oftast varm och fuktig. Det finns gott om insekter som gärna äter av råvaran och råvaran kan lätt mögla under transport. Därför behandlar man det som kommer att bli tyg med kemikalier som  ”skyddar” produkter från angrepp. Kemikalier som är mycket skadliga för miljön.

När råvaran kommer till nästa fabrik så tvättas dessa kemikalier ur. Tyvärr finns det tillverkare som inte tar hand om avloppsvattnet på ett bra sätt utan kemikalier släpps rakt ut vilket förgiftar mark och vatten.

När sedan fibern är spunnen till en tråd brukar man vilja bleka ner den till en vit färg för att sedan vid färgning garantera rätt och jämn färgnyans. Vid blekning används tyvärr alldeles för ofta mycket skadliga kemikalier typ klorin.

Nu har man en vit tråd som skickas till fabriker för att väva eller sticka. 

AnnaPS® har valt att lägga tillverkningen inom EU för att det inte skall behövas kemikaliebehandlas för transport. Transporterna tar kort tid och miljön är sval vilket gör att antimögelbekämpning är överflödig.


AnnaPS® följer EUs kemikalielagstiftning REACH vilket reglerar användningen av giftiga kemikalier och hanteringen av kemikalier, en hård miljölagstiftning.
Varsam hantering av giftiga kemikalier tycker vi är viktigt för människa och miljö.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar