måndag 17 januari 2011

HÅLLBART MODE DEL 11 - NÄRPRODUCERAT


För att ett plagg är producerat nära oss behöver det inte betyda att det är tillverkat på ett hållbart sätt. Detta p.g.a. att vi har olika lagar i olika länder samt vissa länder inte har lika bra myndighetsöversyn vilket gör att vissa fabriker kan producera riktigt illa för miljö och människor.
Generellt sätt så har vi Sverige världens hårdaste miljö- och arbetslagstiftning. Dessutom har vi stark myndighetsöversyn. Alltså, är det producerat i Sverige så kan du med största sannolikhet lita på att det är hållbar produktion. Nu finns det dock inte så mycket möjligheter att köpa svenskproducerat, det finns ett fåtal fabriker kvar.
I EU har vi sedan ett par år en mycket bra miljölagstiftning, REACH. Det gör att kläder producerade inom EU skall följa den och då är det hållbar produktion, vilket är bra. Tyvärr är det lite si och så med hur myndigheterna kontrollerar detta i de olika länderna. Att producera i EU innebär också att minimera transporter och eliminera behovet av antimögelbehandling av produkter för frakt.

AnnaPS® producerar sina kläder inom en radie om 50 mil. Produkterna transporteras med lastbil och båt. AnnaPS® har valt att producera i fabriker som är miljöcertifierade och extra noga kontrollerade att de följer gällande lagstiftning.


AnnaPS® vill att du som kund skall känna gott samvete när du handlar.
Utsikt från Åreskutan


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar