fredag 25 mars 2011

HÅLLBART MODE -del 15 Mer om Tencel

Tencel (eller Lyocell som det också kallas) är ett hett material just nu. Det klassas som ett miljövänligt material och står därför för hållbart mode.


Tencel är gjort på cellulosa, alltså träd. Tencel-fibern kommer från ett företag i Österrike som heter Lentzing. De har valt att köpa träd från skogsbruk som är FSC-märkt och garanterat från hållbart skogsbruk. Det finns dessutom återvunna böcker i Tencel.


Tencel tillverkas med sodor som kan hanteras på ett säkert sätt och i slutna system. Det innebär att alla kemikalier är godkända av EU miljölagstiftning (REACH, den är hård) och alla kemikalier tas om hand och avsloppsvattnet renas innan det går tillbaka ut från fabriken. Tillverkningsprocessen är också sådan att inga kemikalier finns kvar i Tencel efteråt.


Tencel fibern är alltså en miljövänlig fiber. Det är också ett bra alternativ till bomull. Varför det är bra att välja alternativa material till kläder än bomull är för att bomullskonsumtionen blivit alldeles för hög, vi behöver balans mellan odling av olika råvaror. Bomullsodlingarna kräver enorma mängder vatten, de besprutas oftast hårt vilket gör marken urholkad och oanvändbar till att odla föda på. Detta innebär stora miljö- och svältkatastrofer i fattiga länder.


AnnaPS ambition har varit att hitta ett alternativ till bomull för vi strävar efter balans, det är ett sätt att arbeta för hållbart mode.


Mer om Tencel och varför det är hållbart mode skriver vi om i ett annat inlägg. Ha en god helg allesammans. Nu håller vi tummarna att Visa och Mastercard gör klart våra certifikat nästa vecka så att vi får lansera vår webshop. 
Tencel är gjort på cellulosa=träd och gamla böcker

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar