fredag 17 februari 2012

Produktion av AnnaPS kläder del 1-tillverka fiber

Vi kommer nu skriva några olika blogginlägg för dig som vill veta var vi producerar AnnaPS kläder. Vi har lagt ner mycket tid och energi på att kartlägga varje steg och moment i tillverkningsprocessen. Och omsorg på att hitta de fåtal leverantörer som lägger tid, kraft och pengar på att producera på ett juste sätt.
Vi börjar med att berätta om tillverkning av fiber
För att göra tyg behöver man en tråd. Tråden får man genom att först ha en råvara som man sedan spinner till en tråd. Vanlig råvara är bomull, vi har valt träd.

Vi använder Tencel i våra underkläder och råvaran till detta är skog. Vår fiber tillverkas av ett företag i Österrike som heter Lentzing, här är deras hemsida där du kan läsa mycket intressant om Tencel och de hårda miljökrav de jobbar utifrån.


Träden som används kommer från FSC märkt skog vilket innebär att det är från ett hållbart skogsbruk.

Trädmassan kokas med kemikalier (alla godkända inom EU) och sedan "sprutas" fibern fram, så fibern ser ut ungefär som en spagetti. Alla kemikalier hanteras i ett slutet system, vätska i tillverkningen tas om hand så att kemikalierna inte släpps ut i avloppsvattnet. Fibern tvättas och Lentzing garanterar att max 0,3% av kemikalierna finns kvar i fibern efter tillverkning. Man kan säga att fibern är helt ren.

Nu har vi en fiber. Nästa steg är att spinna en tråd.

Vi berättar om nästa tillverkningsteg i kommande blogginlägg......
Om du har mer frågor är du alltid varmt välkommen att ställa dem, här på bloggen eller maila till: info@annaps.com

Fiber till AnnaPS produkter tillverkas av FSC-märkt skog

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar