måndag 11 april 2011

HÅLLBART MODE -del 16 Ännu mer om Tencel

Tencel är vårt mjuka underbart funktionella tyg som vi har valt till AnnaPS trosor. Alla våra kunder som provat eller bara känt på trosorna säger: -åhhh vilket underbart lent material. -Känns inte att jag har dem på mig! Ja lovorden haglar över Tencel.


Om vi skall titta på mer positiva saker för miljön för Tencel, så skulle vi vilja nämna tvättningen.


Underkläder tvättar man många gånger under dess livslängd, speciellt AnnaPS trosor eftersom de håller länge. Om man tittar på miljöbelastningen av underkläder under dess hela livslängd så är det tvättningen som påverkar miljön mest. Att Tencel fibern då är skapt på ett sätt så att bakterierna inte kapslar in sig i fibern utan sätter sig på utkanten gör att Tencel blir rent redan vid 40 grader. Att minska tvättemperaturen från 60 till 40 grader gör mycket för miljön, alltså ytterligare en faktor som leder till Hållbart mode.


AnnaPS arbetar utifrån ett helhetsperspektiv i Hållbart mode och tittar på hela tillverkningskedjan. Eftersom tvättmomentet påverkar miljön mest i produkternas hela livslängd har det varit en stor drivkraft att välja ett material där vi kan sänka tvättemperaturen.


Tencel tål att tvättas i 60 grader och även i 90 grader eftersom det är ett starkt material av hög kvalitet. Men för dig som vill kunna sänka tvättemperaturen har vi gjort det möjligt.


Kvaliteten på Tencel är hög, AnnaPS strävar efter plagg som man kan använda år ut och år in. De skall kunna tvättas om och om igen. Dina älsklingsunderkläder skall hålla länge. Därför har vi valt Tencel, hög kvalitet minskar slit och släng, det är Hållbart mode.
Fler än AnnaPS älskar träd, tencel är träd

2 kommentarer:

  1. Hej Anna

    Du skrev i din blogg SÖNDAGEN DEN 1:E MAJ 2011 att Tencel är ett syntetmaterial(?) "man av ordning " :-) vill bara tala om att detta är fel skall vara Regenererad cellulosa fiber..... Syntet görs huvudsakligen på oljebaserade produkter ( olja, limestone, coal, salt,)
    MVH och allt gott
    Lars Hellberg

    Lars.hellberg@gmx.at

    SvaraRadera
  2. Tack Lars,
    mycket intressant. Gillar ditt inlägg men jag vill gärna lära mig mer så jag passar på att fråga dig lite mer, hoppas du ser detta inlägg.
    Jag har läst en defintion av syntetisk fiber och naturlig fiber vilken är följande: alla råvaror som kan spinnas direkt till tråd kallas naturlig fiber vilket är t.ex. bomull och ull. Däremot är syntetisk fiber sådana fiber som behöver kemisk behandling för att kunna göras till tråd och trådens konstruktion extruderas och är mer som en "spagetti" dvs viskos, Tencel, polyamid m.m. Menar du Lars att denna definition inte stämmer? Finns det alltså en fibertyp förutom syntetisk och naturlig fiber som kallas regenererad cellusa fiber? Berätta gärna mer om du vill.
    Anna

    SvaraRadera