måndag 21 maj 2012

Produktion av AnnaPS kläder del 5-Etiketter och annat

Nu har vi kommit till del 5 i vår serie där vi berättar hur vi producerar våra kläder. Denna gång skall vi berätta mer om alla smått som ingår i produkterna som etiketter, resår, spets och liknande.

Vårt mål är att producera allt i Öko-tex märkt produktion och inom EU. Vår spets och all resår, bh-band m.m. till linnena är producerade i Österrike. Vår resår i trosorna är producerade i Danmark. Etiketterna köper vi från ett svenskt företag men producerar etiketterna i Kina. Så här bryter vi mot vårt mål att producera inom EU men det har varit viktigt för oss att vår svenska leverantör har garanterat Öko-tex samt att etiketterna produceras i enlighet med vår CSR-kod. Vårt mål är att i framtiden ha allt producerat inom EU, även etiketterna.

Det som fascinerar oss på vår resa att välja leverantörer är hur många företag som lägger sin produktion i "Fjärran Östern" som man ofta säger. Vi undrar : -vad är "Fjärran Östern"? Det känns som man döljer något eller inte vet. Det känns konstigt tycker vi. Vi vill veta och det gör oss frustrerade att det finns "blinda fält" inom textilproduktionen. Dessutom är det märkligt att det är så mycket lättare att hitta varor till sina produkter som stinker starka kemikalier än tvärtom. Bara lukten gör att man inte vill ha produkterna.

Vi vill verka för så minimal kemikalieanvändning som möjligt. Om kemikalier används så skall det vara under säkra förhållanden och med kontrollerad avloppshantering. Det finns teknik för det idag! De kemikalier som används skall vara godkända enligt EUs miljölagstiftning REACH.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar