All produktion, från stickning av tyget, färgning, sömnad och till lager sker inom en radie av 50 mil. Det innebär bl.a. den fördelen att vi inte behöver behandla våra plagg med giftiga och i Sverige förbjudna kemikalier för att undvika mögel pga varma klimat eller långa fuktiga transporter (vilket är mycket vanligt idag).
Syfabriker finns det inte många kvar i Sverige, tyvärr. Våra nära grannländer, Estland, Lettland och Litauen har lång sy- och hantverkstradition, där finns det mycket sömnadsfabriker.
Till en början syddes AnnaPS plagg i en sömnadsfabrik precis bredvid färgeriet vilket passade oss perfekt då det minimerade transporterna bra. Efter idogt arbete från våran sida så blev dock inte kvaliteten på sydda plagg tillräckligt bra. Vi kontaktade Svenska exportrådet och de hjälpte oss med kontakter till ett antal nya fabriker.
Vi kontaktade ett stort antal fabriker och alla som svarade skickade vi provsömnad till. Sedan åkte vi och besökte fabrikerna. Vi hittade en fantastiskt trevlig fabrik där vi kände i magen, att allt stämde. De har en varm och pålitlig fabriksledning, de involverar medarbetarna i arbetet, det är rent och snyggt, de har ordning på dokumentation, är noggranna när de syr och är duktiga på att sy.
När man besöker en fabrik för att se hur den fungerar är det bra att titta "bakom fasaden", vilket innebär att be att få se mer än de visar och fråga följdfrågor som leder in på andra områden, t.ex. förrådshantering, uppvärmning av fabriken, hur de gör om något i sömnaden är fel. Glöm inte att titta in i omklädningsrum och de anställdas toaletter. Titta gärna på hur materialflödena går, om det ligger mycket i kö så innebär det oftast ett dåligt flyt genom fabriken och långa leveranstider.
Idag sys AnnaPS plagg i fabriken i Lettland, ca 1,5 timmes bilresa söderut från Riga, nära den Litauiska gränsen. Platsen känns bra och det är lätt att åka över dagen och besöka fabriken, så pass nära är det Östhammar.
Att sy är ett hantverk och görs helt utan robotar |
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar